de Hike & Seek van de explorers

Geplaatst op 5 februari 2018


Vanuit het oogpunt van een scout

vrijdag 26 januari 18.00 uur ik kom samen met mijn vader als een van de eerste binnen in de lange wanden. Over een half uur zal ik samen met mijn groepje worden gedropt. bestemming onbekend, eindpunt onbekend. Terwijl de seekers aan het overleggen zijn komen er langzaam meer kinderen binnen die straks worden gedropt. Ik overleg even met mijn groepje en ik kom er achter dat 1 van ons groepje ziek is, nou ja niks aan te doen. Terwijl het eerste groepje vertrekt, praten wij nog even met Jarno en Christel over wat we precies gaan doen, geven ze ons de noodnummers en de eerste tip

tijd om te gaan

18.30 we gaan met Lia in de auto naar het startpunt we weten niet waar eenmaal aangekomen blijkt dat het startpunt in Uffelte is. We kijken naar de eerste tip waar een korfbal paal op staat, we denken even na en zijn het er al gauw over eens dat we naar de korfbalvelden moeten gaan, we stellen die plek in op google maps

En gaan weg. Na even lopen komen we de eerste groep tegen (Rick Peter en Sebastiaan) we vragen of zij de eerste emmer met de hint al hebben gevonden. Eerst zeggen ze van nee, maar daarna zeggen ze dat ze hem hebben gevonden we lopen samen met dat groepje erheen en besluiten samen verder te gaan. Bij de eerste emmer aangekomen zien we al snel waar we naar toe moeten. Opeens komt er een auto achter ons, we zien dat het seekers zijn we rennen snel weg maar we zien dat het dood loopt we gaan allemaal een andere tuin in en we overleven het. Vrij snel komen we weer bij elkaar. We spreken een paar signalen af met onze zaklampen en gaan verder. eenmaal uit het dorp lopen we even door, tot we een auto zien stoppen en er twee mensen uitstappen die zoekend in het rond kijken. Ze staan ons in de weg en moeten erlangs we verstoppen ons achter bomen. ze lopen een stuk door en wij volgen ze tot we bij een erf komen met een paar oude landbouw werktuigen. we zien de twee seekers omdraaien snel gaan we dat erf op, we verstoppen daar. Rick gaat een stuk naar voren waar hij ze goed kan zien. Ze lopen ons voorbij. We lopen door tot de tweede emmer met de hint en zien dat we naar camping de blauwe haan moeten, een heel stuk over een weg door alleen maar weiland. We lopen verder. een heel stuk gaat het goed, opeens zien we een auto op ons af komen. we denken dat het seekers zijn maar er zijn geen bomen of iets we rennen het veld in en gaan plat op de grond liggen ze rijden langs ons. Bij de derde emmer aangekomen zien we dat we naar een meertje moeten. We kijken naar welk meertje we moeten en beginnen te lopen. Aangekomen zien we nergens een emmer we bellen Jarno en….. 4,7 kilometer uit koers. Peter zegt dat zijn ouders wel weten waar we zitten. Hij stuurt onze live locatie door en zijn vader zegt dat hij ons komt ophalen. We moeten wel goed op onze hoede zijn niet voor seekers, maar omdat we in een veengebied zitten en we willen niet eindigen als het meisje van Yde . Uiteindelijk komen we bij de ouders van Peter en zij brengen ons naar het eindpunt, de Veenhut in Wapserveen. Uiteindelijk hebben we zo’n 15 kilometer gelopen ongeveer de junior Wampex

Vrijdag 23.00

Na 15 kilometer lopen in de veenhut aangekomen is er een groep seekers en hikers maar de meeste mensen gaan al naar huis. ik ook en lig om 00.00 in bed. Maar het blijft een prachtige beleving ik zou het echt leuk vinden als het volgend jaar weer komt.

Geschreven door

Quinten

scout bij de van Swieten groep

 

Vanuit het oogpunt van een explorerbegeleider

Vrijdag 26 janauri 18:00 uur, kom ik samen met een scout als één van de eersten binnen in de Lange Wanden. Over een half uur begint de hide en seek….

Georganiseerd door een groepje explorers: Cristel, Jarno Ma., Myron en Sybe.

Dit jaar organiseren alle explorers ook een wat groter programma dan een gewone vrijdagopkomst. En dit is daar de eerste van.

De organisatie had het groots aangepakt. Scouts deden er mee, explorers deden mee en er was zelfs een groepje “golden oldies”, die zozeer door de prikkelende uitnodiging waren geïnspireerd dat ze bij hoge uitzondering ook mee mochten doen.

En voor de explorers was het nog extra mooi, we bleven overnachten op de eindlocatie.

Een verslag van zomaar een deelnemer is elders op de site/VSI te lezen. Daar valt niets aan toe te voegen. De hikers vonden het leuk en de seekers hebben zich ook goed vermaakt. Het was een leuke tocht die goed in elkaar zat.

Uiteindelijk had elke groep de eindlocatie op  zijn of haar manier bereikt. Iedereen werd warm onthaald met chocomelk en bitterballen. Maar daarna moesten alle niet-explorers snel verdwijnen aangezien de legendarische “Nacht van Wapserveen” dreigde te beginnen.

Het was nog lang onrustig in de Veenhut, maar zeker zeer gezellig. We kunnen er niet teveel verder over uitweiden. Waarom Arjan onder de tafel sliep is daar een voobeeld van. Net zoals dat de slaapzaal in het echt wat krapper bleek dan in de folder en de gevolgen daarvan….

Enfin, In de ochtend werden we wakker en konden we, in tweede instantie, genieten van een prachtig uitzicht over de schaatsbaan. Voordat we teruggingen naar de Lange Wanden, hebben we nog ontbeten en opgeruimd.

Het was met recht een topkomst! Complimenten aan de organisatie. Misschien kunnen we wel zeggen: volgend jaar weer, wie weet!

Geschreven door Frank Stienstra, explorerbegeleiding bij de Van Swietengroep

 

Vrijdag 9 februari, hebben we een “gewone” opkomst die wordt georganiseerd door Kris Postma en Jarno Me., deze avond staat in het teken van muziek. De opkomst begint om 19.30 uur, natuurlijk mag je ook eerder komen.                                                                                                                          Dit keer is de opkomst in de Lange Wanden.

Donderdag 8 februari is ons maandelijkse  zwerfvuilactie, Ian, Kris, Jarno Ma. en Tijn zijn deze keer aan de beurt om te helpen. We verwachten jullie om 18.30 uur op de parkeerplaats van de Kolonie / Corso terrein. (kun je niet, dan moet je onderling ruilen)

Zet alvast in jullie agenda dat vanaf 5 maart (dit is naar de voorjaarsvakantie) de actie van Jantje Beton er is.