Stamverslag 19 januari 2024

Geplaatst op 6 februari 2024

Lees meer

Verslag welpen 25 november 2023

Geplaatst op 6 februari 2024

Lees meer

Verslag opkomst 9 december kerstmarkt Vledder

Geplaatst op 6 februari 2024

Lees meer

Verslag Bevers 25 november 2023

Geplaatst op 6 februari 2024

Lees meer

Opkomst 11 november 2023

Geplaatst op 22 november 2023

Lees meer

Scouting in Nederland

In 1907 schreef Lord Baden-Powell het boek “Scouting for boys”. Het boek werd een bestseller. Hij is daarop met 21 jongens de natuur ingetrokken om op Brownsea Island zijn ideeën in de praktijk te brengen. Hij wilde jongens normen en waarden bij brengen (nog steeds een zeer actueel thema), zodat ze goed leerden samenwerken en overleven. Ook wilde hij door afwisselende vormen van vrije tijdsbesteding een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelen van de eigen persoonlijkheid.

Zijn ideeën sloegen aan in heel de wereld en zo is Scouting de grootste jeugd- en jongeren organisatie geworden. In Nederland is de eerste groep begonnen in 1910 en inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met 100.000 jeugd- en 25.000 kaderleden; veel groepen draaien gemengd, want scouting is iets voor meisjes en jongens!! Zij hebben opkomsten in verschillende speltakken (=leeftijdsgroepen)

Leeftijd Speltak Blouse
5-7 jaar Bevers Rood
7-11 jaar Welpen Groen
11-15 jaar Scouts Kaki
15-18 jaar Explorers Brique
18 jaar en ouder Stam Brique

Alle groepen hebben een eigen groepsdas, deze wordt door alle leden gedragen.

Om de activiteiten gevarieerd en afgestemd op plaatselijke mogelijkheden en leeftijdsgroep te kunnen aanbieden, heeft Scouting Nederland in 2010 een nieuw spelaanbod gepresenteerd. Er zijn 8 activiteitengebieden (zie afbeelding.)
In de progressiematrix zijn de activiteitengebieden uitgewerkt in diverse onderdelen. Bijvoorbeeld: uitdagende scoutingtechnieken: hakken&zagen, knopen, koken, kaart&kompas enz. Voor elke speltak is er op niveau beschreven wat er tijdens een opkomst gedaan kan worden. Zo ontstaat er een doorlopende leerlijn waarin de jeugdleden op hun eigen niveau worden aangesproken, uitdaging blijven houden en steeds meer verantwoordelijkheid krijgen.

Op deze manier wordt handen en voeten gegeven aan de doelstelling van Scouting Nederland

De vereniging stelt zich ten doel het bevorderen van het Spel van Scouting in Nederland op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid.