Vanuit het bestuur

Geplaatst op 15 november 2018

Speculaasactie, Zwerfvuil, Installatie bij de Welpen, Kerstmarkt, en natuurlijk ExAct voor de Explorers.
Er gebeurt weer van alles bij de van Swietengroep.....

Lees meer

Gezellig! Een opkomst samen met de ouders

Geplaatst op 14 november 2018

De Bevers hielden een ouder - kind opkomst. De ouders krijgen eerst informatie en een presentatie over Scouting. Daarna met z'n allen naar het bos ......

Lees meer

Welpenopkomst 3 november 2018

Geplaatst op 14 november 2018

De opkomst stond in het teken van de natuurwerkdag. Zo werd er een voederplankje of een houder voor een pindakaaspot gemaakt. Ook was er nog even tijd om een hut te bouwen ....

Lees meer

Scouts najaarskamp 2018

Geplaatst op 14 november 2018

De Scouts zijn op kamp geweest naar Doldersum ......

Lees meer

Welpenopkomst 20 oktober ‘Communicatie’

Geplaatst op 31 oktober 2018

Dit jaar geen groots opgezette Jota/Joti opkomst bij de van Swietengroep maar de opkomst van de Welpen stond wel in het teken van de Jamboree on the Air.

Lees meer

Scouting in Nederland

In 1907 schreef Lord Baden-Powell het boek “Scouting for boys”. Het boek werd een bestseller. Hij is daarop met 21 jongens de natuur ingetrokken om op Brownsea Island zijn ideeën in de praktijk te brengen. Hij wilde jongens normen en waarden bij brengen (nog steeds een zeer actueel thema), zodat ze goed leerden samenwerken en overleven. Ook wilde hij door afwisselende vormen van vrije tijdsbesteding een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelen van de eigen persoonlijkheid.

Zijn ideeën sloegen aan in heel de wereld en zo is Scouting de grootste jeugd- en jongeren organisatie geworden. In Nederland is de eerste groep begonnen in 1910 en inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met 100.000 jeugd- en 25.000 kaderleden; veel groepen draaien gemengd, want scouting is iets voor meisjes en jongens!! Zij hebben opkomsten in verschillende speltakken (=leeftijdsgroepen)

Leeftijd Speltak Blouse
5-7 jaar Bevers Rood
7-11 jaar Welpen Groen
11-15 jaar Scouts Kaki
15-18 jaar Explorers Brique
18 jaar en ouder Stam Brique

Alle groepen hebben een eigen groepsdas, deze wordt door alle leden gedragen.

De 8 activiteitengebieden: identiteit, sport&spel, expressie, uitdagende scoutingtechnieken, maatschappij, buitenleven, internationaal, veilig&gezond.

Om de activiteiten gevarieerd en afgestemd op plaatselijke mogelijkheden en leeftijdsgroep te kunnen aanbieden, heeft Scouting Nederland in 2010 een nieuw spelaanbod gepresenteerd. Er zijn 8 activiteitengebieden (zie afbeelding.)
In de progressiematrix zijn de activiteitengebieden uitgewerkt in diverse onderdelen. Bijvoorbeeld: uitdagende scoutingtechnieken: hakken&zagen, knopen, koken, kaart&kompas enz. Voor elke speltak is er op niveau beschreven wat er tijdens een opkomst gedaan kan worden. Zo ontstaat er een doorlopende leerlijn waarin de jeugdleden op hun eigen niveau worden aangesproken, uitdaging blijven houden en steeds meer verantwoordelijkheid krijgen.

Op deze manier wordt handen en voeten gegeven aan de doelstelling van Scouting Nederland

De vereniging stelt zich ten doel het bevorderen van het Spel van Scouting in Nederland op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid.