NPK 2023

Geplaatst op 8 juni 2023


Eindelijk is het zover! Pinksteren 2023, of te wel het 91ste NPK op de Marnewaard! ’S Ochtends waren al bever-, welpen en scoutsleiding met een heleboel materiaal naar de Marnewaard gegaan. De welpen vertrokken om kwart over 6 ’s avonds. Dit jaar kregen Marala, Kaa, Chil en Bagheera hulp van Jolanda(oud bever en welpenleiding) en Jan (papa van Lisa en Marit).

Na de rit van ruim een uur kwamen de welpen aan bij het welpen subkamp. Dit jaar stonden wij weer in subkamp 1 Rood. Het thema voor de welpen was de intergalactische spelen. Marnegalactica had de spelen 4 lichtjaar geleden gewonnen, en mochten het nu organiseren. Ons subkamp was Draconia. Wij kwamen van de vuurplaneet op onze draken. Ieder subkamp kwam van een andere planeet, zo waren er o.a. space beren en octopus achtige wezens.

Eenmaal aangekomen in ons kamp moesten de welpen snel hun slaapplekken klaarmaken, het eerste programma onderdeel begon namelijk al om 8 uur. Als eerst gaan we onze yell snel oefenen met zijn allen, om daarna bij het centrale toneel de opening van het thema te zien. Na de openen was het tijd voor de het eerste spel, een vossenjacht. Ieder subkamp (de welpen hebben er 6) heeft zijn eigen subkampstaf. Deze subkampstaf zijn 2 personen die ons door het hele NPK begeleiden. Bij ons zijn dat vuurtje en vlam, ehhh Jeroen en Joost. Deze subkampstaf krijgen ieder jaar een karakter toegewezen uit het thema. Bij ons waren Joost en Jeroen dus Vuurtje en Vlam. Bij deze vossenjacht moesten dus alle subkampstaf leden gevonden worden, zodat je een beetje een idee kreeg wat iedere subkamp voor planeet was en wat voor aliens er woonden. Rond 10 uur was dit klaar en gingen de welpen zich klaarmaken voor bed.

Zaterdag begon rustig met een ontbijt. Voordeel hier is dat de welpen geen corvee hoeven te doen, zoals op zomerkamp. Dus er was ook even tijd om wat voor je zelf te doen. Een boekje lezen, even voetballen op het grote lege veld achter ons. Om kwart voor 10 begon het programma weer. Dit keer had ieder subkamp een spel bedacht die achter hun subkamp opgebouwd was. Bij ons kon je bijvoorbeeld sponsen schieten met katapulten. Tot aan de lunch deden we de eerste 3 spelen. Na de lunch gingen we eerste naar de centrale opening. En dat is wel even een ervaring. In totaal 3800 scouts waren dit weekend hier. Iedere speltak hees hun vlag en zeiden hun wet. Daarna werden van alle speltakken de thema’s gepresenteerd. Zo hadden de bevers het thema Zootonia, de scouts Maffia, explorers hadden het thema paniek en de pivo’s Marne Music Records. Eenmaal klaar de centrale opening gingen we weer snel verder met de subkamp spellen, de laatste 3. Na het avondeten was er nog een stukje centraal toneel, waar ieder subkamp een stukje deed of een liedje zong.

Op zondag begonnen we met een groepsfoto, om daarna te gaan SOMMEN (Spacen op muziek). Vandaag kwam Raksha ook langs, zij kwam een dagje meedraaien. In de tussentijd ging een deel van de leiding de subkamp lunch voorbereiden. Normaal zijn we een van de weinige subkampen die een gezamelijke lunch doen, maar dit jaar deed iedereen dat. En dan ook gelijk centraal in het welpen terrein. Er moest een heuse etiquette gevuld worden! Iedere vereniging had een gerecht voorbereid. Zo waren er knakworsten, miniloempia’s, wafels met jam, gekookte eieren, pannenkoeken, bekertjes met vruchtjes en wij hadden hamburgers. Na de lunch moest er eerst een puzzel opgelost worden om zo te kunnen ontdekken waar ons volgende spel zou zijn. We moeten een kilometer naar het noordwesten lopen. Daar kwamen we dan samen met subkamp oranje bij 2 velden aan. In de velden lagen allemaal sterren, welke een kleur hadden, een nummer en figuurtje erop hadden. De bedoeling was dat e ging zoeken naar de sterren en aan de subkampstaf doorgaf wat je gevonden had. Er moeten zoveel mogelijk unieke sterren gevonden worden in een kwartier tijd. Na deze activiteit gingen we naar het centrale middenterrein om het geld uit de kunnen geven bij de winkeltjes. De avond eindigde met een modeshow waar onze eigen Niels al Darth Vader over de catwalk liep, en daarna een disco.

Toen was het alweer maandag. De laatste dag van het kamp. We gingen kampinsigne spellen doen. Iedere vereniging binnen ons kamp had een spel voorbereid wat iets te maken had met zintuigen. Bij ons moest je op evenwichtsbalk een kussengevecht houden, maar andere verenigingen hadden bijvoorbeeld een reukspel, kimspel (waar je moest onthouden wat je voelde) of door een verrekijker op zoek naar ufo’s. Als je alles gedaan had kon je een kamp insigne ophalen, dit jaar was een ufo die je aan je das kan doen. Om 1 uur startte de bezoekersdag. Op het middenterrein was nog een spel voorbereid om te doen met de ouders. Om half 4 was het dan afgelopen, de winnaar van de intergalactische spelen was bekend gemaakt, subkamp rood was het helaas niet geworden. Vanaf 4 uur kon begonnen worden met het afbreken van het kamp. Uiteindelijk was om half 10 ’s avonds de laatste kar leeg in Vledder en kunnen we met zijn allen weer terugkijken op een geslaagd kamp! Volgend jaar weer!

Heel graag willen we dan ook de ouders bedanken die ons op vrijdag en maandag geholpen hebben op welke manier dan ook. We hebben materiaal moeten vervoeren, kinderen moeten vervoeren naar het NPK, het kamp moeten opbouwen en weer afbreken natuurlijk, we hebben aanhangers mogen gebruiken en hebben hulp gehad tijdens het op en uitladen van de karren. Daarnaast willen we Jan en Jolanda bedanken voor hun hulp tijdens het kamp, los van dat het gezellig was, hebben jullie ook jullie steen bijgedragen waarvoor dank! Jullie vulden het team goed aan.

Groetjes,

De welpenleiding

p.s. hierbij een linkje naar foto’s van het NPK: https://noordelijkpinksterkamp.nl/home/91e-npk-2023/welpen-npk91/