Opkomst Welpen 15-10-2022

Geplaatst op 27 oktober 2022


Na de vossenjacht, het overvliegen, en de Jungledag hebben we onze eerste “normale” opkomst dit jaar. Na het openen begonnen we dus met het knopenkwartier! Elke leiding leert de kinderen een verschillende knoop: bijvoorbeeld de achtknoop, platte knoop, schootsteek, paalsteek, en de mastworp. Dit is o.a. een voorbereiding op het pionieren (palen stevig aan elkaar knopen tot nuttige bouwwerken).

De opkomst stond in het teken van communicatie. De kinderen kregen in paren twee bezemstelen en A3tjes, waarvan zij vlaggen maakten met tape. Dat was eenvoudig genoeg, maar wat we ermee gingen doen was een leuke uitdaging: semafoorseinen. Dat is met twee vlaggen zo houden dat je er een letter van het semafooralfabet mee uitbeelt. Bijvoorbeeld een vlag naar rechts en een vlag naar boven houden betekent “P”. Met het alfabet in de hand gingen we woorden naar elkaar overseinen. Dat bleek best lastig, vooral omdat “zenden” in spiegelbeeld moet! Maar het lukte iedereen.

Tijd om wat te drinken en een koekje. Gaat er altijd goed in, ze staan ervoor in de rij. Daarna liepen we een korte tocht. Maar ieder nest had een andere route, en niemand had richtingsaanwijzingen! Dat werkt niet. Gelukkig hadden we walkie talkies, waarmee de groepjes bij elk kruispunt om de richting kon vragen. Dat was leuk, iedereen mocht om de beurt. Al snel merkten de wlepn dat, omdat we allemaal op 1 kanaal zaten, het inderdaad wel belangrijk is om te zeggen wie je bent, “over” om af te sluiten, en dat je niet door elkaar kan praten! Na de lichte en verwachte chaos aan het begin, en soms een beetje bijsturen, liep elke groep een eigen rondje over de camping en door het bos.

Aan het einde van de route zagen ze elkaar weer op het zandpad achter de camping. Daar stond een verrassing voor ze klaar: een kampvuur en marshmallows! Er werd gesmuld van het heerlijk warme en zachte goedje.

De opkomst was daarmee alweer bijna teneinde. We liepen natuurlijk nog wel terug naar de vlag, om die te strijken en om af te sluiten. Een goede jacht gewenst en tot de volgende keer!