ons team, DAS MOOI

Geplaatst op 7 maart 2017

Afgelopen week stonden de welpen in DAS MOOI met de rubriek ons team.


Wie zijn jullie en wat doen jullie:
Wij zijn de welpen van de van scoutinggroep Swietengroep Vledder. De kinderen zijn 7 t/m 11 jaar oud en maken deel uit van de meer dan 120 leden van de van Swietengroep die 12 jaar geleden (opnieuw) werd opgericht. De welpen spelen om de week op zaterdagmiddag  in de jungle volgens het verhaal van Rudyard Kipling, het Jungleboek. Samen met de figuren uit het Jungleboek beleven we de spannende avonturen en hierbij leren we ook nog van alles. Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de welpen hun fantasie en dit is goed voor hun ontwikkeling. Zo gaan we op kamp,stoken vuurtjes en  koken hierop, bouwen we hutten, lopen speurtochten en gaan we knutselen, knooptechnieken leren, toneel spelen, slapen in een tent, pionieren (=paalobjecten maken zoals een toren), in het bos en bij/op het water spelen en doen we sport en spel activiteiten, kompas en routetechnieken,  EHBO oefeningen enz, enz.
Waarom zijn jullie zo’n leuk team:
Wij doen bijna alles met elkaar en beleven  veel plezier en  spannende avonturen in en rondom ons Hordehol en in het bos (Jungle). Er zijn subgroepjes, zogenaamde hordes, met een gids en hulpgids die de horde bijeen houden en de leiding meehelpt. Bij scouting kijken we naar de mogelijkheden van elk kind en we stimuleren die mogelijkheden zodat iedereen zich fijn, veilig en gewaardeerd voelt. Er is een fijne sfeer en we helpen – en stimuleren elkaar. Er  is geen competitie; je bent goed zoals je bent!
Hoe lang bestaat dit team al:
De welpen zijn onderdeel van de scouting van Swietengroep. De groep werd 12 jaar geleden, in 2015,  opgericht door 3 oud-scoutingleden, in hun tijd  nog padvinders genoemd. Daarvoor was er al 2x eerder een scoutinggroep in Vledder geweest; de laatste ging in 1972 ter ziele.  Anno 2017  zijn er meer dan 120 leden en kader-leden.
Kunnen jullie een voorbeeld noemen waaruit blijkt dat jullie samen meer bereiken dan alleen:
Als we bijvoorbeeld op kamp gaan helpen we elkaar met de tenten opzetten en worden er vuurkribben gemaakt. Andere leden gaan het hout sprokkelen en het eten voorbereiden en weer anderen gaan de pannen insmeren met groene zeep zodat deze geschikt zijn om  op het vuur te worden gebruikt. Zo is het eten op tijd klaar en kan deze gezamenlijk worden genuttigd.
Tijdens de opkomsten wordt hier ook aandacht aan geschonken; een horde of patrouille (bij de scouts) kan samen meer bereiken en sneller iets voor elkaar krijgen bij bijvoorbeeld een hut bouwen of een pionier-object maken.
Zoeken jullie aanvulling of versterking en zoja, wat/wie:
Momenteel hebben we 5 groepen die afzonderlijk van elkaar een opkomst draaien, van vrijdagavond  tot en met zaterdagmiddag. Een nieuwe bever (5-7 jaar), welp(7-11 jaar), scout(11-15 jaar) , explorer (15-18 jaar) of stamlid (vanaf18 jaar) of een  leider/leidster  is altijd welkom. Maar ook  heel graag willen we een eigen clubgebouw waar iedereen tegelijkertijd hun opkomst in kan houden en dan heel graag in/bij het bos met een  grasveld erbij!  En ook voor goede materialen voor onze kampen en de opkomsten zoals bijv. tenten houden wij ons aanbevolen. Voor de Junior Wampex van 25 maart,  die door enkele scoutingleiders wordt georganiseerd, worden er nog vrijwilligers gezocht
Waar kunnen mensen meer informatie verkrijgen:
Op  onze site www.vanswietengroep kun je heel veel informatie vinden of bij de voorzitter: voorzitter@vanswietengroep.nl. Onze groep organiseert heel veel in en rond Vledder en wordt dikwijls gevraagd om te assisteren bij een evenement zoals de opening van het zwembad,  vuren onderhouden bij het Winterbosfestijn, assisteren bij het Corso op zondag en bij de Dodenherdenking enz.
Wil je nog iets anders kwijt:
Scouting is voor iedereen die van avontuur en uitdaging houdt. Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Het is heel leuk en leerzaam om met leeftijdsgenoten –of andere leeftijden van je eigen vereniging- ( of met een andere scoutinggroep in een andere woonplaats)  naar buiten te gaan en alles over de natuur en je omgeving- maar ook over jezelf – te ontdekken! Bij scouting Nederland zijn meer dan 25.000 vrijwilligers  in meer dan 1000 groepen actief om kinderen en jongeren een uitdagend spelaanbod te bieden. Scouting staat midden in de samenleving en iedereen-ook mensen met een beperking-  is welkom!  De leiding is gekwalificeerd en naast het opdoen van de benodigde kennis en vaardigheden is er veel onderlinge uitwisseling met ervaringen van andere groepen. Dat maakt dat zowel de kinderen en jongeren als de kaderleden/leiding zoveel plezier beleeft aan scouting!!