Bevers gaan op NPK

Geplaatst op 10 juni 2019


Het is bijna pinksteren, in Lauwersoog wordt op de Marnewaard een compleet dorp opgebouwd. In het Pinksterweekend is dat het grootste dorp van gemeente De Marne. Iedere speltak heeft een eigen thema. Het thema van de Bevers was Het Dorp. Hotsjietonia bestaat 10 jaar. Om dit te vieren wordt er een standbeeld gebouwd. De Bevers moeten hard werken om het standbeeld op tijd af te krijgen. De Van Swieten Bevers dragen letterlijk en figuurlijk hun steentje daar aan bij.

Zaterdag begint met verzamelen bij de Tippe en de reis naar het hoge Noorden. Daar aangekomen worden de spullen in de slaaptenten gelegd, het kamp verkend en gauw gegeten.

Tijd voor de centrale opening. Met alle scouts van alle speltakken naar het dorpsplein: dansen, zingen, vlag hijsen en thema’s van andere speltakken bekijken. Helaas regende het en waaide het erg. Na die tijd dus snel terug naar het Beverterrein, droge kleding aan en opwarmen. Niet veel later moesten we verzamelen bij de subkamppaal voor de uitleg van een spel. We moeten door middel van het ruilen van spullen uiteindelijk een baksteen zien te krijgen voor de bouw van de sokkel van het standbeeld. ’s avonds gingen we naar ’t Seepeerd (het café) voor het “kampvuur”. Zingen, dansen en luisteren naar verhalen. Teruggekomen bij ons kampterrein is het eigenlijk tijd om te gaan slapen, maar… O jee! de slaaptenten zijn lek. Gelukkig zijn onze spullen nog droog. Spannend, want we mogen extra lang opblijven, totdat er een droge tent voor ons is opgezet. We hebben ons op de speeltoestellen uitgeleefd terwijl alle andere Bevers allang naar bed waren. 

Na een niet al te lange nacht hebben we met elkaar besloten niet mee te doen met de Hike. Even bijkomen van de spanning van gisteravond, in alle rust op de speeltoestellen spelen, lekker verven en tutten. ’s Middags viel Bas Bos van zijn fiets en moest de brandweer komen om hem te bevrijden. Een aantal van ons heeft daarmee geholpen en we mochten ook nog even met de brandweerslang spuiten.  Die middag mochten we ook post versturen naar andere Bevers van andere groepen en naar elkaar. Iedere groep had een eigen huisnummer en een eigen brievenbus. Kaarten mochten we gratis ophalen bij het postkantoor. Zelfs de leiding heeft meerdere kaarten geschreven en verzonden. Heuse postbodes kwamen vervolgens de kaarten bezorgen. Minstens net zo leuk was het legen van de brievenbus en lezen van alle kaarten. Iedereen van onze groep kreeg wel een kaart. Later kregen we een kaart en hebben we bij iedere groep een ander spel gespeeld. Deden we het goed, kregen we een stempel op onze kaart. ’s Avonds hebben we met alle Bevers “Wie is het?” gespeeld en kwamen we door het stellen van vragen erachter dat de koning morgen komt om het standbeeld te onthullen.

De volgende dag was het zover: de onthulling van het standbeeld! Eerst nog even de spellen van de vorige middag verder af maken om ons kampinsigne te halen. En ja hoor, daar was de koning om het standbeeld te onthullen en het dorpsfeest te openen. Muziek, lekker eten en drinken en spelletjes waren de ingrediënten die ervoor zorgden ervoor dat het dorpsfeest werd waarover nog jaren gesproken zal worden. In het bijzijn van bijna al onze ouders werd het NPK afgesloten. We mochten daarna alles nog laten zien. Onze spullen weer opruimen en inpakken en op naar huis. Het was enerverend en vermoeiend, maar we hebben er samen voor gezorgd dat het een topweekend was!