De Bevers snappen er (g)een Jota van!

Geplaatst op 31 oktober 2019


Het is vrijdagavond 19.00 uur en de eerste Bevers komen aan…. Wacht, wat? Klopt dit wel? Ja zeker! Dit weekend is er JOTA, dit staat voor Jamboree On The Air en staat in het teken van contact maken. Dit is het hele weekend en ook de Bevers mogen een nachtje blijven slapen. Gauw spullen in de tent leggen en de bedden klaarmaken en dan naar de opening. Met de hele groep staan we bij de vlag. Van iedere speltak moet er één helpen bij het hijsen van de vlag en de Bevers zingen hun lied voor de hele groep, best spannend maar ze zingen harder dan ooit. Na een rondleiding over het terrein gaat iedereen in groepen het bos in voor een Vossenjacht. Zo snel mogelijk mensen uit verschillende landen vinden is de bedoeling. Het is hartstikke donker in het bos, maar gelukkig heeft iedere groep wel een lampje bij zich. Daarna is het tijd voor drinken met wat lekkers. Om 22.00 uur wordt de JOTA in heel Nederland geopend. Dit gebeurt via de zender. Ook de Bevers zijn hierbij (op dit tijdstip een zeldzaam dier werd door de man van de regio gezegd). Nu is het echt bedtijd. Nog even wennen, maar binnen een kwartier slapen alle Bevers.

De volgende ochtend gaan de Bevers samen met de Welpen na het ontbijt het bos in voor allerlei spelletjes. Als ze terugkomen bij het Praathuis zijn er op en rond het terrein allerlei spellen uitgezet die te maken hebben met zenden, contact maken en communiceren. Allemaal erg leuk, maar sommigen zijn toch echt wel moeilijk. Later die ochtend mogen de Bevers opnieuw naar de zender komen, want we gaan proberen contact te maken met Sinterklaas. Na veel roepen en liedjes zingen lukt het dan toch. Zowel Sinterklaas als Piet praten met ons vanuit Spanje. Ze zijn druk aan het proefvaren met de pakjesboten en alle cadeautjes aan het verzamelen. Ze hebben veel zin om naar Nederland te komen. Dit jaar komen ze via een omweg naar Nederland, want ze gaan ook via Noorwegen om Noa een bezoek te brengen.

De hele middag doen de Bevers nog spellen met als hoogtepunt verstoppertje met de “holkie tolkie”. Een groep verstopt zich en de andere groep probeert ze te vinden door het stellen van vragen. De Bevers vinden het erg leuk om op deze manier met elkaar te praten. Aan het einde van de middag videobellen de Bevers met Noa. Ze is in Noorwegen om daar te werken als au pair. Zij geeft de Bevers een rondleiding door het huis waar ze nu woont en beantwoord ondertussen alle vragen van de Bevers. De Bevers geven Noa vervolgens een rondleiding over het JOTA-terrein en beantwoorden al haar vragen. Noa wordt gemist, maar ze heeft gelukkig gezegd dat ze volgend jaar er weer is. Na het avondeten maken de Bevers nog een bliktelefoon. Weer een andere manier om contact met elkaar te maken en met elkaar te praten. Dan is het helaas alweer tijd om af te sluiten. Dit doen de Bevers samen met de Welpen, omdat de andere speltakken nog een nacht mogen blijven. Het was een superleuke, superlange, superleerzame opkomst.