Muziekopkomst bij de Bevers

Geplaatst op 23 maart 2021


Na een aantal jaren geen beverleiding meer te zijn, was ik gevraagd om deze opkomst met thema muziek erbij te zijn en deze te helpen organiseren. Dat is natuurlijk hartstikke leuk en ik kon. Dus mocht ik weer eens mijn rode beverblouse aan met Rebbel erop en mijn das om.

Toen de bevers kwamen regende het heel hard. Dus snel openen bij de vlag. Daarna weer naar binnen. We gingen het hebben over muziek. Wat is dat eigenlijk? Nou dat was een goede vraag. We kwamen erachter dat je best muziek kan maken met bijvoorbeeld blikjes die je omgooit, of een containerdeksel wat je heen en weer beweegt. Samen hebben we in het praathuis allemaal geluiden proberen te vinden en te maken.

Hierna was het tijd voor de muziekinstrumenten! Ik had een grote tas meegenomen en daar kwam het ene naar het andere instrument uit. Hoe ziet het eruit? Hoe klinkt het? En misschien wist iemand wel de naam van het instrument?

Nadat alle instrumenten op tafel lagen bedekten we deze. Alle kinderen deden de ogen dicht en er werd geluid gemaakt met 1 instrument. Daarna mocht een kind gaan zoeken welk instrument dat was en hoe deze heette. Na dit een paar keer gedaan te hebben mochten de bevers dan echt de instrumenten uitproberen! Daar zaten ze al heel lang op te wachten! En dat deden ze keurig!

Als we allemaal een instrument hebben, dan lijken we wel een orkest. Natuurlijk is het dan belangrijk dat er dan ook een dirigent is, die zorgt dat iedereen weer stil is. Na een aantal keren doorwisselen als de dirigent aangaf te stoppen, was het tijd om als een heuse fanfare rondom het Scoutinggebouw te stappen. Met de wolvenkop liep ik als tamboer Maitre voorop en alle bevers deden flink hun best muziek te maken met hun kleine (ritme) instrumenten. Er werd een aantal keren een stop gemaakt, zodat de bevers weer met een ander instrument verder konden. De gitaar, maar vooral de blokfluit was erg populair. Het is niet meteen zoals u gewent bent dat een blokfluit klinkt, want heel als je heel hard blaast op de blokfluit krijg je een heel hoog schel geluid. Gelukkig was het nog rustig op de camping en stapten we keurig achter elkaar lopend en al muziekmakend rond.

Op het laatst nog even het spel dirigentje. De dirigent heeft natuurlijk de leiding van een orkest. In de kring werd een kind aangewezen die de kring uitgestuurd werd en een kind, wat daarna aangewezen werd als dirigent. Deze startte met het maken van bewegingen, de rest moest het nadoen. Het kind dat weggestuurd was moest goed kijken of deze kon vinden wie de dirigent was.

Opeens waren de papa’s en mama’s er weer. We gingen snel naar binnen om een muziekinstrument te kiezen en te laten zien hoe mooi wij als fanfare waren! Na het beverlied, wat wel een klein beetje veranderd is voor mij, was het tijd om te gaan.

Ik vond het leuk om deze opkomst bij jullie te helpen! Misschien tot een volgende keer!

Groetjes Rebbel