Vuur maken en vlaggenroof

Geplaatst op 19 april 2021


Vandaag stond onze opkomst in het thema van uitdagende scoutingtechnieken. Maar eerst was het natuurlijk tijd om de vlag omhoog te hijsen. Na het vlag hijsen gingen we een halfuurtje knopen oefenen. Hoe moest je ook alweer een mastworp, paalsteek en schootsteek maken? Er waren een aantal Scouts die alle knopen zo gemaakt hadden. Ook waren er een paar die even vergeten waren hoe de knopen precies moesten. Gelukkig waren er Scouts die het goed konden uitleggen en anders hadden we ook nog een uitleg van hoe de knoop precies moet.

Toen het uiteindelijk iedereen was gelukt om de knopen te maken deelde we de groep in tweeën.

Het ene groepje ging met Werner het bos in. In het bos werden er twee- of drietallen gemaakt en het was de bedoeling dat er een hut werd gemaakt. Als de hut klaar was werd er vlaggenroof gespeeld.  Er werd slim na gedacht over de locatie van de hut en bij sommige groepjes werden twee hutten gemaakt om voor verwarring te zorgen tijdens de vlaggenroof.

De andere groep bleef bij Robin om vuur te maken. Maar welke drie elementen heb je nou ook alweer nodig voor vuur? Hout, aansteker of benzine waren jammer genoeg niet de goede antwoorden. De juiste antwoorden zijn voeding, zuurstof en warmte. De Scouts gingen opzoek naar voeding voor het vuur, de materialen moesten wel droog zijn, anders lukte het ook nog niet om het vuur aan te krijgen. Alle Scouts gingen proberen het vuur aan te steken met een fire steel.

Dit viel sommige Scouts nog niet mee want hun dachten dat het vuur binnen 1 seconde aan zal zijn. Nadat er een mooi vuur brandde, met een heel klein beetje hulp van de leiding was het tijd om te doven. De Scouts leerden dat het een veilige manier was om zand erop te gooien. Het was nog net niet een hele zandbak die over het vuur werd gegooid, maar de conclusie was wel dat het vuur uit was.

Nu was het tijd voor pauze en na de pauze gingen de groepen wisselen. Toen was het al weer veel te snel tijd om de vlag weer naar beneden te halen. We hopen jullie allemaal over twee weken weer te zien!

Groetjes, De Scoutsleiding