Welpenopkomst 20 oktober ‘Communicatie’

Geplaatst op 31 oktober 2018

Dit jaar geen groots opgezette Jota/Joti opkomst bij de van Swietengroep maar de opkomst van de Welpen stond wel in het teken van de Jamboree on the Air.


Dit weekend stond voor veel scouting verenigingen over de wereld de opkomst in teken van het JOTI/JOTA. Dit staat voor Jamboree On The Internet / Jamboree On The Air. Hoewel de van Swietengroep hier niet groots aan mee deed, werd onder andere bij de welpen hier toch aandacht aangegeven. Ook deze keer waren er weer een paar kinderen die mee keken, namelijk Eva, Thijn en Jesse.

Vlak voordat we gingen open was het eerst tijd om de nest indeling bekend te maken. Nadat iedereen bij zijn of haar nest stond en het nestteken had gekregen, was het tijd om de vlag te hijsen. Ditmaal mochten Ravi en Milan dat doen van het blauwe nest. Na de opening gingen Bagheera en Kaa vertellen wat er vandaag op het programma stond.

Als eerst moeten de welpen per nest rond het hordehol op zoek naar 12 woorden. Het geval was wel dat deze woorden in het welpen geheimschrift stonden. Met andere worden, voordat de welpen wisten wat er stonden, moesten ze eerst flink puzzelen. Voor ieder goed ontcijferd woord, kregen de welpen een nieuwe letter, ook in geheimschrift. De uiteindelijke oplossing hiervan was het woord Communicatie. Het zwarte nest was het eerste nest die dat gevonden had.

Na de ranja gingen we door met de volgende programmaonderdeel, namelijk het maken van bliktelefoons. Dit zijn twee blikken die verbonden zijn met een draad. Als je dan, als het draad op spanning staat, in het ene blik praat kan je in het andere blik horen wat gezegd wordt. De geluidstrillingen worden dan namelijk via het touw overgebracht van het ene blik naar het andere blik. Eerst moest er in de verschillende blikken/yogurtbekers een gat geslagen worden, zodat het draad erdoor kon. Bagheera had verschillende soorten draad meegenomen, dus bij sommige draden, moet een luciferstokje gebruikt worden waar het draad met een mastworp aan vastgemaakt moest worden. Anders zou het draad niet blijven zitten. Nadat iedereen daar mee klaar was hebben we nog een klein half uurtje hollandse leeuwen gespeeld met twee bevers en twee papa’s. Toen was het alweer tijd om af te sluiten.

Groetjes Kaa en Bagheera