Verslag Nieuwjaarsopkomst | 7 januari 2023

Geplaatst op 20 januari 2023


Wat een mooi begin van 2023 om zo met elkaar een opkomst te houden. Met een aanhanger vol met onder andere vuurbakken, hout, keukenspullen en boodschappen vertrokken vanaf de Lange Wanden via de houtvoorraad richting het Praathuis. Daar aangekomen druppelden al meer leden binnen om alles voor de opkomst klaar te maken. Zo waren er al snel heel wat handjes bezig met het voorbereiden van alle kookstationnetjes en het eten. In het bos werd ook een en ander klaargezet voor de spellen. Om 13:30 stond er een mooie grote kring bij de vlaggenmast voor de opening. Leuk om zo van alle speltakken te zien hoe de opening gedaan wordt.

 

Nadat er groepjes gemaakt waren – in elk groepje zaten kinderen van verschillende speltakken – konden we met het eerste spel beginnen: het sokkenspel (maar dan met lintjes ipv sokken). In het deel van het bos liepen een stuk of 8 explorers en stamleden rond met 2 gekleurde lintjes om hun enkel. Elk groepje kreeg een emmertje met gekleurde papiertjes. Alle kinderen mochten telkens 1 papiertje pakken en dan degene met het juiste kleur lintje opzoeken (met als extra element dat alleen het lintje om de linkerbeen geldig was). Als ze de juiste persoon gevonden hadden, kregen ze een krabbel op het papiertje en konden ze een nieuw papiertje ophalen. Er werd zo heel wat afgerend waarbij niet alleen de kinderen steeds fanatieker werden, maar ook de lintjes-dragers. Vooral die ene met dat zwarte lintje, die mocht kinderen tikken en papiertjes afpakken. Als dat gebeurde, kon je het door het hele bos wel horen :). Het was ook mooi om te zien hoe de Bevers geholpen werden door de oudere kinderen in hun groepje. Ze werkten allemaal goed samen! Toen alle briefjes geteld waren, mocht het groepje met de meeste briefjes als eerst naar het volgende spel: het ingrediënten spel. Dit was een stukje verder in het bos. Voor het eten aan het einde van de opkomst lagen er 5 ingrediënten verstopt. Als er een groepje iets gevonden had, mochten ze terug naar het Praathuis voor een drinkpauze. Gelukkig zijn alle ingrediënten gevonden en konden we even uitrusten voor de volgende spellen.

 

Na de pauze was het tijd voor het volgende spel: spons, water en vuur waarbij je ook weer zoveel mogelijk kaartjes moest verzamelen (spons wint van water, water wint van vuur en vuur wint van spons). Tot slot deden we nog een ronde van het evolutiespel waarbij je van ei naar oude man evolueert door telkens met iemand anders ‘steen, papier, schaar’ te doen. Als je het spel niet kent en je ziet de deelnemers bezig, dan is het misschien wat verwarrend, maar het was zeker een succes.

 

Ondertussen kwamen de eerste ouders al aan en was het tijd voor de officiële sluiting. Onze nieuwe voorzitter Arjen kon zo zijn eerste publieke optreden verzorgen met een woord van welkom en dank voor diverse aanwezigen. Daarna sloten we de opkomst af en konden we beginnen met eten maken bij de verschillende stationnetjes. Daar waren de meeste wel aan toe :). We konden genieten van heerlijke kniepertjes, wraps, tosti’s, pizzaatjes, broodjes knakworst, wentelteefjes, soep en natuurlijk van elkaars aanwezigheid. Want het was zeker een gezellige drukte en heel fijn om dit zo met elkaar te doen.