Scoutsverslag 15 oktober

Geplaatst op 27 oktober 2022


Vandaag stond de opkomst in het teken van uitdagende scoutingtechnieken. Maar wat zijn eigenlijk uitdagende scoutingtechnieken? Denk hierbij aan kompas, pionieren, vuur maken enz.

We maakten aan het begin van de opkomst de ploegen bekend en daarna werd de vlag gehesen. Met de vlag boven in de vlaggenmast was het tijd voor het eerste onderdeel: de colemanbrander. Op een colemanbrander koken wij met zomerkamp en het is daardoor ook wel handig als de Scouts weten hoe de colemanbrander aan moet. De pl en apl legde de ploeg zeer nauwkeurig uit hoe het werkt en daarna werden er door verschillende Scouts de colemanbrander op de juiste manier aangestoken.

Het tweede onderdeel van de opkomst is: pionieren. We wilden graag een driepoot zien met daartussen steunbalkjes. Dit werd weer per ploeg in elkaar gezet en doordat er steunbalken tussen moesten zagen we van iedere Scout een kruissjorring. Waar de een de mastworp moeilijk vond, maar de ander het strak woelen werd er mooi met elkaar samengewerkt en helpen de ploeggenoten elkaar zodat er een stevige driepoot staat!

Na al dat harde werken was het tijd voor een koekje met wat ranja en daarna gingen we over naar het kompas. De Scouts kregen een aantal graden met het aantal stappen dat ze moesten lopen. Aan het einde van de route kwamen ze bij een vlag uit en deze vlag moest op creatieve wijze in de driepoot opgehangen worden.

Het laatste onderdeel van de opkomst was op een juiste manier vuur maken.  Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor vuur? Jarno liet verschillende soorten takjes zien welke je kon gebruiken voor het vuur. Want met een groot blok hout beginnen werkt niet en je moet het vuur van klein naar groot opbouwen. De Scouts gingen opzoek naar takjes in verschillende maten en wij spande tussen de vuurbakken een touw. Want wie brand als eerst het touw door? Nadat de Scouts een opzet voor het vuur hadden gebouwd was het tijd om het vuur aan te steken met een fire steel. Sommige ploegen kwamen erachter dat ze toch te weinig hout hadden gezocht of juist te grote stukken hout hadden gebruikt. Maar na even proberen had toch bijna iedereen het vuur branden en het touwtje door gebrand. Toen was het alweer tijd om snel alles op te ruimen en de vlag naar beneden te doen.

 

Voor volgende opkomst gaan we de nieuwe Scouts en leiding installeren. We doen dit aan het begin van de opkomst en nodigen graag alle ouders/verzorgers uit van de Scouts die geïnstalleerd worden.